Top Blogs

Friday, April 19, 2013

Home » » SIAPA WULAN GURITNO

SIAPA WULAN GURITNO

imagesWULAN LORRAINE GURITNO, ARTIS KELAHIRAN LONDON, ENGLAND,
14 APRIL 1980 YANG SEKARANG MENETAP DI MALAYSIA INIADALAH SEORANG PEMAIN SINETRON, MODEL, SEKALLIGUS PELAKON FILEM INDONESIA .. WULAN ADALAH CAMPURAN DARIJAWA - INGGERIS. BELIAU ADALAH SALAH SEORANG JURI BAGI PROGRAM TV DI ASTRO, MAHARAJA LAWAK MEGA 2012. MESTI RAMAI NAK TAHU LATAR BELAKANG WULAN NI KAN? JOM TENGOK..

Wulan Guritno memulakan kerjayanya ketika berusia 21 tahun, tahun 2001 apabila dia menjadi presenterHighlight liga Italia, acara bola sepak yang kerap menghiburkan penonton di rumah. Pada usia 13 tahun, diasudah menjalin hubungan dengan Attila Syach, namun kerana harus bersekolah di London selama tiga tahunmaka hubungan itu pun berakhir, tetapi setelah kembali ke Malaysia Wulan menjalin kasih kembali bersamaAttila Syach.

Namun, kerana dikhabarkan hamil di luar nikah akhirnya Wulan berkahwin dengan Attila Syach dan mempunyaianak perempuan bernama Shaloom Syach Razadee. Setelah beberapa tahun berkahwin akhirnya mereka ceraijuga, Wulan menuduh suaminya selain tidak pernah memberi nafkah pada keluarga, juga mempunyai sifatkasar dan temperamental dan sering berbuat kasar.

Kes makin teruk ketika Attila dapat menangkap Nugie bersama Wulan di dalam bilik tidur namun Wulanmengaku tidak punya hubungan apapun dengan Nugie. Ketika itu ia mengaku sedang belajar menyanyi dalamNugie dalam usahanya menjadi penyanyi rakaman.
Kontroversi lagi-lagi menimpa Wulan ketika ia membawa anaknya, Syaloom dari rumah suaminya. Memangpada saat itu mahkamah belum memutuskan siapa yang berhak atas Syaloom. Keretanya dikejar oleh adikkandung dan anak saudara Atilla yang menyebabkan kemalangan pada kereta yang ditumpangi Wulan.

Sempat berkeinginan menjadi seorang calon pada pusingan Pilihan raya 2009, namun cita-cita ini terkandas.Hal ini disebabkan masalah ijazah milik Wulan yang dianggap palsu. Meski telah melakukan penjelasanbahawa ijazah miliknya adalah asli, namun pada akhirnya kekasih Adilla Dimitri ini memilih untuk berundur daripencalonan
Setelah bercerai dengan suami pertamanya, Wulan bernikah untuk yang kedua kali pada 27 Mac 2009. Ia rasmimelepaskan status jandanya dengan dinikahi oleh Adilla. Akad nikah dilaksanakan di rumah Wulan. Dalamakad nikah tersebut Adilla menyerahkan mas kahwin berupa seperangkat alat solat. Untuk resepsi perkahwinandiadakan pada bulan April 2009.

Wulan bersama suami keduanya, Adilla.

Tarikh 8 Julai 2010 Wulan melahirkan anak kedua iaitu London Abigail Dimitri, dari pasangannya Adilla.

Ketika melahirkan anak keduanya

Wulan dengan anak sulung

Wulan dengan anak perempuan kedua, London Abigail

Wulan dengan anak ketiga, Jeremiah

Jeremiah Alric Dimitri, anak ketiganya seorang bayi lelaki yang dilahirkan dengan bersalin normal pada 19/11/2011.

Selain Kehidupan peribadi nya, Wulan di dunia entertainment juga cukup terkenal dengan membintangibeberapa filem, sinetron, model video klip, dan presenter TV.
Beberapa filem yang pernah dibintanginya adalah Janji Joni, Kejar Jakarta, Naga Bonar Jadi 2, Suster N,Otomatis Romantis, dan Love .... Selain Filem, Artis yang satu ini juga sempat membintangi beberapa judulsinetron diantaranya 3 ½ Wanita, apa kata hatiku, Bila Esok Tiba, Borobudur, tutur tinular, dan masih banyakyang lain.

Anugerah terbaru yang dimenangi oleh Wulan Guritno adalah Most Favourite Actress di Indonesia Movie Award untuk lakonannya dalam filem 'Dilema' arahan suaminya Adila Dimitri.

-BIODATA-
Nama Lengkap: Wulan Lorraine Guritno
Nama Panggilan: Wulan Guritno
TTL: London, 14 April 1980
Nama Suami: Attila Syach (cerai)
                     Adilla Dimitri 2009 - sehingga kini
Nama Anak: Syaloom Syach Razade,
                    London Abigail,
                    Jeremiah Aldric,
Pendidikan terkini: Taliaconti Academy of Teater Art London
Zodiak: Aries
Tinggi badan: 168 cm
Hobi: Shopping, Jalan bersama Shaloom
Buku Pilihan: The Famous
Filem Pilihan: The Famous
Music Pilihan: The Famous
Tv Show Pilihan: Simple, Fun, dan educated

Sumber

No comments:

Post a Comment

Popular Artikel dari AC

Iklan Berbayar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...